OSMANLI’NIN ÇANAKKALE 1915 PANORAMA TARİH MÜZESİ PROJESİ
360 derecelik daire şeklinde bir bakış alanını kapsayan ve ufka kadar uzanan manzaranın sergilendiği silindirik gösteri mekanları olan panoramalar 18. yüzyıl sonlarında ortaya çıkmış ve 19. yüzyılda yaygınlaşarak büyük ilgi görmüştür. 1850’li yıllarda Osmanlı’ya giren panoramik fotoğrafların ilgiyle karşılanmasının ardından, çok geçmeden panorama müzesi de gündeme gelmişti.
26 Ocak 1913’te kurulan Müdafaa-i Milliye Cemiyeti 31 Mart 1915’te Çanakkale Savaşlarının muhtelif sahnelerini yansıtan bir panorama kurma teşebbüsünde bulunmuştu. Bu panoramada ayrıca Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan itibaren o zamana kadar geçen süre içinde muhtelif devirlerden önemli kesitler de yansıtılarak Osmanlı idealinin halka gösterilmesi tasavvur olunmuştu. Bu panoramanın o dönemde Paris ve Berlin gibi Avrupa’nın büyük şehirlerinde bulunan panoramalar gibi 30 metre çapında bir daireden ibaret olması tasarlanmaktaydı.
Prof. Dr. Fatma Ürekli tarafından kaleme alınan Osmanlı’nın Çanakkale 1915 Panorama Tarih Müzesi Projesi isimli çalışma; arşiv vesikaları, fotoğraflar, planlar ve renkli görüntülerle zenginleştirildi. Osmanlı’nın ufkunu gözler önüne seren bu eser, herkesin mutlaka okuyup kütüphanesinde bulundurması gereken arşivlik bir çalışmadır.
“Osmanlı’nın Çanakkale 1915 Panorama Tarih Müzesi Projesi” için İlk Yorum Yazan Siz Olun!