ANADOLU SELÇUKLULARI
Türkler tarih boyunca yayıldıkları sahalarda pek çok devlet kurmuşlar, adları değişik olmasına rağmen bu devletler bir devamlılık göstererek bugüne kadar gelmişlerdir. Bu devletlerin en önemlilerinden biri de Büyük Selçuklu Devleti’dir. Bu Türk devletine, hükümdar ailesinin atası olan Selçuk’a nispetle Selçuklular denmiştir. Oğuzlar, 12’si Bozok, 12’si de Üçok olmak üzere 24 Oğuz boyundan oluşmakta idi. Selçuklular, bu 24 Oğuz kabilesinden Üçok kolunun Kınık boyundandır.
Oğuzların Anadolu’ya ilk akınları Çağrı Bey’in 1016-1021 yılları arasındaki Doğu Anadolu seferi ile başladı. Bu akınların Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşuna (1040) kadar devam eden ilk devresi bir keşif hareketi niteliğinde olup tarihî bir önem taşımaz. Fakat Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşundan Malazgirt zaferine kadar (1071) süren otuz yıllık devrede gittikçe artan Türk akınları Anadolu’da Bizans’ın mukavemetini sarsmada tesirli oldu.
Malazgirt zaferi ile Anadolu’da Bizans’ın direnci tamamen kırıldı ve Türkler bölgeye yerleşme imkânı buldular. Bu savaştan sonra Anadolu’ya büyük bir göç hareketi başladı. Azerbaycan üzerinden geçen kalabalık Türkmen grupları Anadolu’da Selçuklu Devleti’ni kurdu. Devletin kurucusu ve Anadolu’nun gerçek fatihi ise Selçuk’un oğlu Arslan Yabgu’nun torunu ve Kutalmış’ın oğlu Süleymanşah’tır. Anadolu Selçukluları kurulduğu tarihten itibaren Anadolu’da hızlı bir fetih, imar ve iskan hareketine başladılar. Bizansla, Haçlılarla, Moğollarla ve İslamiyet’e zarar veren dâhili ve harici kuvvetlerle mücadele ederek hem devletlerini ve hem de Müslümanların himayesini sağladılar.
Günümüz Selçuklu tarihinin usta kalemlerinden Prof. Dr. Ali Öngül tarafından kaleme alınan Anadolu Selçukluları adlı kitap bizleri Selçuklu tarihinde bir yolculuğa çıkarıyor.
Selçukluların tarihine çok mühim bir ışık tutan bu çalışma ehemmiyetine binaen kaliteli bir şekilde basılmıştır. Selçuklu tarihi üzerine araştırmalarda bulunan akademisyenler, araştırmacılar ve tarihini merak edenlerin kütüphanelerinde bulundurmaları gereken çok mühim bir kaynaktır.
“Anadolu Selçukluları” için İlk Yorum Yazan Siz Olun!