Suriye Selçukluları
Büyük Selçuklu Devleti’nin kuruluşunda önemli rol oynayan Dandanakan Savaşı’ndan sonra Selçuklu fetih hareketleri, özellikle batı yönünde büyük bir gelişme gösterdi. Gerek ilk Selçuklu sultanı Tuğrul Bey, gerekse Selçuklu beyleri, Rey-İsfahan bölgesiyle Azerbaycan ve Arrân’dan sonra Bizans hâkimiyetinde bulunan Anadolu’ya da akınlara başladılar. Askerî harekâtlarını Malatya ve Sivas’a kadar uzattılar.
Önceden hazırlanan plânlar doğrultusunda bu fetih hareketlerine katılan Selçuklu emîrleri ve Türkmen beyleri, çeşitli vesilelerle ellerinde bulunan kuvvetlerle Suriye ve Filistin’e gelerek, buraların fethinde ve bu topraklarda yeni bir Türk devletinin kurulmasında mühim rol oynadılar.
Suriye Selçukluları’nın kurucusu Tâcüddevle Tutuş Suriye, Filistin, Diyarbekir ve el-Cezîre’yi ele geçirdikten sonra, hâkim olduğu şehirlerde huzur ve sükûneti sağlamaya çalıştı. Halkın refah seviyesini yükseltip gönlünü kazanmak için devletini seferber etti. Bir yandan şehirlerin imarıyla ilgilenirken, bir yandan da tarım arazilerini canlandırmaya çalıştı. Yol güvenliğinin sağlanmasından sonra ticarî faaliyetler arttığı gibi, çeşitli sebeplerle Suriye şehirlerini terk eden halk, topraklarına geri dönmeye başladı.
Suriye Selçukluları
ISBN | 27101 01 0187 |
---|---|
Yazar | |
İncele | https://www.camlicakitap.com/Data/EditorFiles/PDF/9786052301302-suriye-selcuklulari.pdf |
Ziyaretçi Yorumları
Henüz yorum yapılmamış.
Bunlar da ilgini çekebilir
-
Büyük Selçuklular
Türkler tarih boyunca yayıldıkları sahalarda pek çok devlet kurmuşlar, adları değişik olmasına rağmen bu devletler bir devamlılık göstererek bugüne kadar gelmişlerdir. Bu devletlerin en önemlilerinden biri de Büyük Selçuklu Devleti’dir. Bu Türk devletine, hükümdar ailesinin atası olan Selçuk’a nispetle Selçuklular denmiştir. Oğuzlar, 12’si Bozok, 12’si de Üçok olmak üzere 24 Oğuz boyundan oluşmakta idi. Selçuklular, bu 24 Oğuz kabilesinden Üçok kolunun Kınık boyundandır.
“Suriye Selçukluları” için İlk Yorum Yazan Siz Olun!
You must be logged in to post a review.