AFRİKA SAHRA-YI KEBİRİ’NDE SEYAHAT
(Bir Osmanlı Zabitinin Büyük Sahrâ’da Seyahati)
Sultan İkinci Abdülhamid Han devrinden günümüze intikal eden pek çok rapor ve seyahatname bulunuyor. Bunlar, bize özellikle belli bir coğrafyanın ve orada yaşayan insanların gündelik hayatlarını, âdetlerini, inanışlarını ve bölgenin stratejik konumunu anlatan, alınması gereken askeri ve siyasi tedbirleri belirten kaynak metinlerdir.
Sultan İkinci Abdülhamid Han devri devlet adamlarından Sâdık el-Müeyyed tarafından yazılan Afrika Sahra-yı Kebiri’nde Seyahat (Bir Osmanlı Zabitinin Büyük Sahrâ’da Seyahati) isimli kitap, Kuzey Afrika’nın Bingazi bölgesi ile burada yaşayan Senûsi hareketinin lideri Muhammed es-Senûsî ve müntesipleri hakkında geniş bilgiler veren mühim bir seyahatnâmedir.
Osmanlıca aslından transkripsiyonu yapılan kitap, Sâdık el-Müeyyed’in etkileyici ve sürükleyici anlatımı ile herkes ve hususiyle Osmanlı’nın son devri üzerine araştırma yapanlar için vazgeçilmez bir kaynak hüviyetindedir. Bu eser, sadece bölgedeki Osmanlı yönetimini ve meselelerini değil, Büyük Sahra çöllerinde aylar süren seyahatlerin gizemini, çöl insanının hayat standartlarını da ortaya çıkarmakta ve yakın tarihimizin bilinmeyen bir yönüne ışık tutmaktadır.
“Afrika Sahra-yı Kebiri’nde Seyahat” için İlk Yorum Yazan Siz Olun!
You must be logged in to post a review.